Hypotéka teď nebo později? (23.3.2010)

Hypoteční trh má přímý či nepřímý vliv na řadu odvětví a činností s dopadem do návazných oblastí a trhů od stavebnictví až třeba po předměty přímé spotřeby domácností.

 

Hospodářská komora

 

Zpravodaj - HOSPODÁŘSKÁ KOMORA HL. M. PRAHY

 

Hypoteční trh má přímý či nepřímý vliv na řadu odvětví a činností s dopadem do návazných oblastí a trhů od stavebnictví až třeba po předměty přímé spotřeby domácností. Na druhé straně je hypoteční trh ovlivňován stavem a situací ekonomiky. Není proto možné na výše uvedenou otázku jednoznačně odpovědět. Hospodářská komora hl. m. Prahy ve spolupráci se společností GEPARD FINANCE, a.s. zpracovala přehled o aktuálním stavu s odhadem možného vývoje.

Co nás tedy čeká na trhu hypoték? Jaké jsou trendy, které by měly hypoteční trh usměrňovat? V žádném případě se nebudou v dohledné době opakovat roky 2006 až 2008, roky nadprůměrně bohaté a ekonomicky velmi úspěšné.

graf

Do budoucna lze očekávat mírný růst počtu hypoték, ceny nemovitostí nečekají významné výkyvy, a tak je téměř možné počítat s jejich stabilní úrovní. Bankovní sektor v české republice je na rozdíl od evropských či světových bankovních domů v poměrně dobré kondici. I přesto, že dojde ještě k dalšímu růstu delikvence u hypotečních úvěrů, nepředpokládá se zásadní růst úrokových sazeb .

České banky s vysokou pravděpodobností zachovají současnou produktovou nabídku v přibližně stejné struktuře s tím, že budou náchylnější k větší vstřícnosti a zase začnou uvolňovat některé parametry hypoték ve prospěch klientů.

Nepochybně se bude rozvíjet technologie nabídky a zpracování žádostí o hypotéky.

graf1

 
V souvislosti s probíhající hospodářskou recesí sílí regulační tendence finančních produktů a institucí, což může znamenat významný faktor, který v budoucnu do hypotečního trhu může zasáhnout.

Více informací můžete získat na www.hkp.cz, kde najdete základní analýzu, zpracovanou společností GEPARD FINANCE a.s. na základě informací čerpaných z ČSÚ, ČNB, MMR ČR a Hypoteční banky, a.s.

Sdílejte článek

Podobné články z blogu

Osobní přístup hypotečního poradce je stále nenahraditelný [podcast Finance FM]

18. 3. 2021, Podcast Finance FM

Hostem dalšího dílu podcastu Finance FM byl generální ředitel Gepard Finance, Jiří Pathy. Zkušený manažer v úvodu epizody přibližuje požadavky na hypotečního makléře, než se stane důvěryhodným průvodcem klienta ve světě...

Hypotéky na pokraji krize – Jiří Pathy

Jaký je aktuální stav na trhu hypotečních úvěrů? Jaký vliv může mít koronavirus a nařízená karanténa na budoucí úrokové sazby a obecně na trh hypoték? Hrozí ekonomická krize? Do dnešního rozhovoru přijal pozvání Jiří Pathy, generální ředitel Gepard...

Zlevňování hypoték končí

S dalšími kolegy z branže jsme poskytli vyjádření ohledně vývoje úrokových sazeb pro server Penize.cz.

Úrokové sazby nejsou výsledkem jednoduché úvahy. Na jejich výši se podílí více vlivů.

Především je to vliv zcela objektivní a tím je cena peněz....