• 5. Kontrola klienta

5. Kontrola klienta

Zákon ukládá vedle identifikace provádět také kontrolu klienta. Kontrola klienta je prováděna zejména v následujících případech:

  1. před uskutečněním jednotlivého obchodu v hodnotě 15 000 EUR nebo vyšší,
  2. před uskutečněním obchodu s politicky exponovanou osobou, pokud je výkonné složce GEPARD FINANCE a.s. známo, že o takovou osobu jde,
  3. v případech jiných obchodů, kdy výkonná složka GEPARD FINANCE a.s. tak učiní na základě svého rozhodnutí (podezřelost obchodu nebo jiná pochybnost) nebo na základě pokynu představenstva společnosti nebo jím pověřenou osobou, a to zpravidla následně po provedení obchodu.

Klient poskytne informace, které jsou k provedení kontroly nezbytné, včetně předložení příslušných dokladů.  GEPARD FINANCE a.s. může se souhlasem klienta pro účely Zákona pořizovat kopie nebo výpisy z předložených dokladů a zpracovávat takto získané informace k naplnění účelu Zákona.

Kontrola klienta zahrnuje:

  1. získání informací o účelu a zamýšlené povaze obchodu nebo obchodního vztahu, pokud to přichází v úvahu
  2. zjišťování skutečného majitele, pokud je klientem právnická osoba a pokud jde o obchody uvedené ve shora uvedených odstavcích a), b)
  3. získání informací potřebných pro provádění průběžného sledování obchodního vztahu včetně přezkoumávání obchodů prováděných v průběhu daného vztahu za účelem zjištění, zda uskutečňované obchody jsou v souladu s tím, co GEPARD FINANCE a.s. ví o klientovi a jeho podnikatelském a rizikovém profilu,
  4. přezkoumávání zdrojů peněžních prostředků

Kontrola klienta je prováděna zásadně za jeho fyzické přítomnosti, výjimečně korespondenčně.

 

Sankcionované subjekty

Výkonná složka GEPARD FINANCE a.s. zjišťuje, zda klient, se kterým hodlá realizovat obchod, nebo skutečný majitel klienta, se kterým hodlá realizovat obchod, jsou subjekty, vůči nimž Česká republika uplatňuje mezinárodní sankce podle zákona o provádění mezinárodních sankcí na základě nařízení vlády č. 210/2008 Sb. a souvisejících předpisů.

Politicky exponovaná osoba

Výkonná složka GEPARD FINANCE a.s. zjišťuje, zda obchod provádí s politicky exponovanou osobou. V případě, že klient není politicky exponovanou osobou, vyžaduje GEPARD FINANCE a.s. výslovné písemné prohlášení klienta o tom, že není politicky exponovanou osobou ve smyslu zákona č. 253/2008 Sb. Toto písemné prohlášení je součástí klientem udělovaného písemného souhlasu se zpracováním jeho osobních dat.  

Pokud obchod provádí politicky exponovaná osoba, je nutno zjistit vždy původ majetku užitého v obchodu, jinak nelze obchod uzavřít (rozumí se zdroj peněžních prostředků). Dále jen nutné získat informace o účelu a zamýšlené povaze obchodu nebo obchodního vztahu. Obchod s politicky exponovanou osobou lze uskutečnit pouze se souhlasem představenstva společnosti nebo jím pověřenou osobou.

 

 


 

Systém vnitřních zásad

1. Pravidla přijatelnosti klienta
2. Definice některých pojmů
3. Identifikace klienta
4. Identifikační údaje
5. Kontrola klienta
6. Identifikace a kontrola provedená jiným subjektem
7. Výjimky z povinnosti identifikace a kontroly klienta
8. Neuskutečnění obchodu
9. Uchovávání údajů a dokladů
10. Legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu
11. Podezřelý obchod
12. Znaky a typy podezřelých obchodů
13. Odhalování podezřelých obchodů
14. Oznamování podezřelých obchodů
15. Odklad splnění příkazu klienta
16. Další součinnost s ministerstvem
17. Mlčenlivost
18. Školení , kontrola
19. Správní delikty, sankce
20. Provádění mezinárodních sankcí